Ден на революцията в храненето 2019

Бъдете доброволец – организатор на детска кулинарна работилничка в националната кампания
“Ден на революцията в храненето”, 17-18 май 2019 г.

Не яж боклуци, яж зеленчуци

Кога? 17 – 18 май

Къде? в цялата страна

Кой? всички ние: деца, родители, учители, баби и дядовци, лекари, диетолози, нутриционисти, кулинари

Защо? защото искаме да покажем на нашите деца какво е “junk” храна и каква е здравословната алтернатива. Искаме те да научат за полезните храни и да не се изкушават от лъскавите опаковки и примамливите реклами. Искаме да покажем на нашите деца как сами могат да си приготвят нещо вкусно за хапване. Искаме всички заедно да се забавляваме.

Мото: Не яж боклуци, яж зеленчуци

Бъдете част от нас

Регистрирайте се до 10 април тук

История на българския “Ден на революцията в храненето”

През 2017 година група родители – ентусиасти се намерихме в социалните мрежи и организирахме първия национален “Ден на революцията в храненето” в България като част от световната кампания “Food revolution” на известния готвач Джейми Оливър. В рамките на около месец успяхме да организираме безплатни кулинарни работилници за около 1000 деца от 18 града заедно със 100 доброволци – родители,  учители, готвачи и собственици на ресторанти. Получи се много хубав празник на здравословната храна, а децата бяха във възторг. Всички ние бяхме изпълнени с ентусиазъм и вяра, че можем да научим децата ни да се хранят правилно и да бъдат здрави. Затова решихме да продължим напред и на 1 юни 2017 учредихме фондация “За храната”, която да бъде обединител на родители, учители, лекари и експерти, които могат да помогнат децата да се научат на правилни хранителни навици.

През 2018 година фондация “За храната” организира за втора година националната кампания “Ден на революцията в храненето” под надслов “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Заедно с 350 доброволци от 25 града успяхме да включим 3000 деца в кулинарни работилнички. Доброволците представиха пред децата информация за Витамините и за Правилата за здравословен живот, а след това всички заедно готвиха по вкусни и цветни рецепти.

ДГ "Пролет", гр. Добрич, 2018
ДГ “Пролет”, гр. Добрич, 2018
НУ "Любен Каравелов", гр. Нова Загора, 2018
НУ “Любен Каравелов”, гр. Нова Загора, 2018

Станете доброволец – организатор на кулинарна работилничка

През 2019 година искаме да покажем на поне 5000 деца от цялата страна каква е разликата между истинските храни и “junk”-a. Представете си 5000 деца от цялата страна, които в един и същи ден приготвят едни и същи рецепти и научават полезна информация за храната. Имаме нужда от вас, за да организираме отново “Ден на революцията в храненето”.

Ако вие сте родител, учител, собственик на ресторант, готвач или просто човек, вярващ в каузата на фондация “За храната”, станете доброволец-организатор на детска кулинарна работилничка. Необходимо е само желание, любов към децата и малко време, което да отделите. Ние от фондация “За храната” ще ви предоставим точни и ясни инструкции, сценарий и презентация за провеждане на работилницата, както и специално разработени рецепти, подходящи за изпълнение от деца. В момента екипът на фондацията полага усилия да договори и партньори, които да финансират книжки и подаръци за децата.

ЧДГ "Алиса", гр. София, 2018
ЧДГ “Алиса”, гр. София, 2018

Въпроси и отговори

Ето отговорите на някои въпроси, които сме сигурни, че бихте ни задали:

Кое място е подходящо за провеждане на детска кулинарна работилничка?

Това може да бъде ресторант, кулинарно училище, детски клуб, детската градина или столът в училище (дори класната стая). Важно е да има добра хигиена и възможност за миене на ръце. Рецептите, които ще предложим са съобразени с тези условия и ще има варианти, за които не се изисква специално кухненско оборудване.

 

Необходима ли ми е здравна книжка?

Съгласно установените разпоредби в Република България, за да работите с храна, е необходимо да притежавате здравна книжка. Процедурата не е сложна – трябва да посетите личния си лекар и след това Регионалната здравна инспекция. В случай, че се затруднявате да подготвите здравна книжка може да оставите работата с храна на човек, който има здравна книжка, а вие да бъдете презентатор.

 

На каква възраст могат да бъдат децата?

 

Детските кулинарни работилнички са подходящи за деца от 4 до 15 години.

 

Колко деца могат да участват в детска кулинарна работилничка?

 

Обикновено най-лесно се работи с около 10-12 деца. Много често в нашата кампания се включват цели групи от детска градина и класове от училища, които са с повече деца. Българските учители са добри педагози и се справят много добре и с по-голям брой деца с помощта на родители и помощници.

 

Как да осигуря продукти за кулинарната работилница?

 

Може да се обърнете към местен хранителен магазин да ви осигури хранителните продукти или самите вие да ги закупите. Рецептите ще съдържат малък на брой традиционни продукти, които не изискват голям бюджет. От фондация “За храната” се опитваме да осигурим финансиране за някои детски градини и училища, но на този етап не можем да обещаем финансова подкрепа. Сигурни сме, че всеки родител би допринесъл с малка сума за осигуряване на необходимите основни продукти – плодове, зеленчуци, семена, ядки, кисело мляко (месо няма да присъства в рецептите, за да можем да се съобразим с хигиенните и технологични условия).

 

Кой ще ми помогне в деня на работилницата?

 

Ако сте родител, може да разговаряте с учителите на своето дете и заедно да организирате кулинарната работилничка в клас/в час. Може да помолите родители на други деца или ваши приятели да ви помогнат. Гарантираме ви, че удовлетворението, което ще изпитате от вида на щастливи деца, които хапват зеленчуци е невероятно.

Бъдете част от нас

Регистрирайте се до 10 април тук

“Ден на революцията в храненето” 2019

17 – 18 май в цялата страна

Не яж боклуци, яж зеленчуци