Революция в храненето 2019

 

Не яж боклуци Банер

Запишете детето/децата си за участие в
“Революция в храненето”, 17-18 май 2019 г.

Не яж “боклуци*”, яж зеленчуци

Кога? 17 – 18 май

Къде? в цялата страна

Кой? всички ние: деца, родители, учители, баби и дядовци, лекари, диетолози, нутриционисти, кулинари

Защо? защото искаме да покажем на нашите деца какво е “junk” храна и каква е здравословната алтернатива. Искаме те да научат за полезните храни и да не се изкушават от лъскавите опаковки и примамливите реклами. Искаме да покажем на нашите деца как сами могат да си приготвят нещо вкусно за хапване. Искаме всички заедно да се забавляваме.

Мото: Не яж “боклуци*”, яж зеленчуци

*Боклуци = junk, директен превод от английски език

Бъдете част от нас

Участието в кулинарните работилници е безплатно и само с предварителна регистрация. Билети се резервират САМО за децата. Един билет важи за едно дете. За придружителите (родител, баба, дядо и тн.) НЕ се резервира билет. Местата са ограничени, затова резервирайте билет само, ако сте сигурни, че ще присъствате на събитието. Регистрирайте детето/децата си за участие само в една работилница. В противен случай лишавате други деца от възможността да вземат участие и да се вдъхновят от идеята за пълноценно, баласирано и вкусно хранене. Благодарим ви!

Регистрирайте детето/децата си >>тук<<

FRD Karta 2019

Какво ще се случи тази година и какви цели си поставяме

Тази година рекорден брой деца – 7000 от цялата страна, ще приготвят здравословна и вкусна храна на 17 и 18 май. Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. В кампанията ще се включат над 1000 доброволци – родители и учители от почти 70 населени места, които ще организират 220 безплатни детски кулинарни работилнички за 7000 деца. Кулинарните работилнички ще се проведат на територията на детски градини, училища и заведения за хранене. Фондация “За храната” предоставя на доброволците – организатори на работилнички рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози на Консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.

Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk храни. Кампанията цели  да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие.

Тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, вкл. газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали. Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна. Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците, от своя страна, са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (вит. А, вит. C, вит. К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

 

История на българския “Ден на революцията в храненето”

ДГ “Пролет”, гр. Добрич, 2018
ДГ “Пролет”, гр. Добрич, 2018

През 2017 година група родители – ентусиасти се намерихме в социалните мрежи и организирахме първия национален “Ден на революцията в храненето” в България като част от световната кампания “Food revolution” на известния готвач Джейми Оливър. В рамките на около месец успяхме да организираме безплатни кулинарни работилници за около 1000 деца от 18 града заедно със 100 доброволци – родители,  учители, готвачи и собственици на ресторанти. Получи се много хубав празник на здравословната храна, а децата бяха във възторг. Всички ние бяхме изпълнени с ентусиазъм и вяра, че можем да научим децата ни да се хранят правилно и да бъдат здрави. Затова решихме да продължим напред и на 1 юни 2017 учредихме фондация “За храната”, която да бъде обединител на родители, учители, лекари и експерти, които могат да помогнат децата да се научат на правилни хранителни навици.

През 2018 година фондация “За храната” организира за втора година националната кампания “Ден на революцията в храненето” под надслов “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Заедно с 350 доброволци от 25 града успяхме да включим 3000 деца в кулинарни работилнички. Доброволците представиха пред децата информация за Витамините и за Правилата за здравословен живот, а след това всички заедно готвиха по вкусни и цветни рецепти.

Подкрепете ни, имаме нужда от помощта на всеки от вас

Подкрепете фондация “За храната” като си закупите продукт или услуга от онлайн магазина на фондацията: www.zahranata.org . От магазина ни може да поръчате тениска на фондацията, с която да облечете детето си в деня на кулинарната работилничка или да подпомогнете организацията чрез поръчка на продукти.

Може да направите и дарение по сметката на фондацията:

 • Фондация “За храната”
 • BIC: UBBSBGSF
 • IBAN: BG86UBBS80021060712140
 • Банка: ОББ
 • Основание за плащане: Дарение за работата на фондация “За храната” и Ваш имейл за контакт
НУ “Любен Каравелов”, гр. Нова Загора, 2018
НУ “Любен Каравелов”, гр. Нова Загора, 2018

Всички постъпили средства се разходват за постигане на мисията на фондация “За храната” за популяризиране, обогатяване на познанията и изграждане на обществено разбиране за пълноценно, природосъобразно, здравословно и устойчиво ХРАНЕНЕ за всички деца, техните родители и пълнолетни граждани; учители, лекари, готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение, хранене и здраве.

 

Сред проектите на фондация „За храната“ са:

 • Кампанията “РЕВОЛЮЦИЯ В ХРАНЕНЕТО”, която се провежда всяка година през месец май. Организират се детски кулинарни работилници и демонстрации в цялата страна. През последните две години в кампанията са се включили повече от 4000 деца и 350 доброволци от 27 български града. Много от работилниците се провеждат в детски градини и училища.
 • ДИГИТАЛЕН РЕСУРСЕН ЦЕНТЪР – дигитална платформа, в която родителите безплатно ще могат да намерят ценни съвети и рецепти, учителите – образователни материали, които да използват в час, a децата – занимателни игри, свързани със здравословното хранене.
 • КЛУБ “ЗА ХРАНАТА” – Обединение на заведения и детски клубове в цялата страна, които ще предлагат здравословни детски менюта, утвърдени от нашите специалисти по хранене. Ще бъдат представени на дигитална карта.
 • РАБОТА С ИНСТИТУЦИИ – диалог и контрол по отношение на издаването и реализацията на нормативните уредби, регулиращи храненето на децата.

Благодарим ви!

Бъдете част от нас

“Ден на революцията в храненето” 2019

17 – 18 май в цялата страна

Не яж “боклуци*”, яж зеленчуци

*Боклуци = junk, директен превод от английски език

С подкрепата на:

 • mfg
  • Obstina Burgas
  • Promianata
  • Bionia
  • KnowHowToCook-Logo
  • HyusnieKyashifFoundation logo
  • Clever Book
  • biotiful logo
  • GIMEL
  • Бутик “Блаженство”