Захарта убива

Захарта убива
Сподели

Хората днес рядко си дават сметка за последствията от прекомерната консумация на захар от ранна детска възраст. Като лекар и член на консултативния съвет на Фондация „За храната“, моята роля, освен да лекувам последиците от „пристрастяването“ към сладкото, e и да убеждавам ежедневно хората, че рафинираната захар, глюкозо-фруктозният сироп, примамливите тестени изделия от рафинирано брашно са всъщност точно толкова опасни за здравето, колкото са алкохолът, цигарите и наркотиците.

ЗАХАРТА убиваМоже би ще ви прозвучи твърде крайно, но ще цитирам едно изказване на приятел, с когото дискутирахме темата за захарта и децата: „Захарта е едновременно наркотик и отрова.“- това каза той, аргументирайки се: „Всъщност, захарта наистина създава силна зависимост, пристрастяване. Едва ли подозираме, че зависимостта към нея е едно от най-разпространените и смъртоносни заболявания на нашето време – непрестанно се увеличават болестите, свързани със злоупотреба на сладки храни и напитки. А най-неприемливото е, че децата ни постоянно са на прицел – любимата „таргет“ група на хранително-вкусовата индустрия!

Захарта съдържа само това, което ние наричаме “празни” калории – т. е. чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията няма чисти захари – природата ги е съчетала с микроелементи и витамини, достатъчни да осигурят тяхното разграждане и усвояване в организма. И тъй като в процеса на преработка на захарната тръстика те са извлечени от нея, за да метаболизира и усвои получения неестествен рафиниран продукт, тялото започва да черпи от своите запаси от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Последният се извлича от костите, като това увеличава тяхната чупливост.

Същевременно се увеличава значително и честотата на зъбния кариес. Това се отразява най-неблагоприятно на подрастващите, на бременните и на жените в менопауза. След попадането си в стомаха, захарта навлиза в кръвообръщението, където концентрацията й нараства, като това на биохимичен език се нарича – хипергликемия и е един от симптомите на диабета. В отговор на това, от панкреаса се отделя хормонът инсулин, чиято роля е да подпомогне правилното използване на захарта или с други думи – превръщането й в енергия. В организма захарта се трансформира и под формата на запасния полизахарид гликоген се складира в черния дроб. Възможностите му в това отношение, обаче, са ограничени и излишните захари се трансформират по-нататък в мастни киселини, които се натрупват в подкожните мастни депа. При наднормено тегло над 20% започва отлагане на мастна тъкан и във вътрешните органи, например около сърцето и бъбреците, и това води до нарушаване на техните функции. Забавя се циркулацията на кръвта и лимфната течност и се понижава активността на имунната система. На този фон много често се развиват диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови и други заболявания. Изследванията, правени от 70-те години насам, доказват, че приемът на захар увеличава нивото на холестерола в кръвта.

Със сигурност сте забелязали, че захарта прави децата нервни и хиперреактивни, защото тя е много силен стимулант за мозъка. При експеримент, проведен в САЩ, хора с асоциални прояви в интернат били подложени на хранене, при което приемът на захар и месо били значително намалени. Положителната промяна в поведението била очевидна. Изобилният внос на този рафиниран продукт в организма води до превес на възбудните процеси в кората на главния мозък и до появата на вегетативна дистония – една толкова често срещана диагноза. Захарта трябва да бъде напълно изключена от диетата на хора с психически заболявания като шизофрения, например. Според проф. Ърнест Хуутън от Харвард: “Трябва да проявим мъдрост и да се поучим от начина на хранене на дивака. Нека не продължаваме с твърденията си, че четката за зъби и пастата за зъби са по-важни, отколкото боята за обувки и четката за обувки. Здравите зъби са резултат от здрава храна.”

Диабет, затлъстяванеИ все пак, захарта си остава изкушението, на което най-трудно устояваме. Най-известни последствия от прекомерната консумация на сладко са диабетът, затлъстяването, сърдечно-съдовите болести и кариеса на зъбите. Най-лошото, което за съжаление не се приема масово по разбираеми причини, е, че захарта влияе пагубно на енергийното ниво, като влошава без да забележим цялостното енергийно състояние на тялото, имунната система отслабва и косвено причинява болести. Захарта е виновник за т.нар. гликиране – свързване с протеините (напр. колагена) – процес, който намалява еластичността на кожата, вътрешните органи и артериите, ускорява се процеса на стареене у човека. Захарта предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол, които компенсират нивото на кръвната захар. Впоследствие се чувстваме раздразнителни и неспокойни, дори „разтреперани“. Захарта ограбва минералите в кръвта и витамините от B-комплекс. Един много коварен факт е, че захарта често се съдържа във висок процент в продукти, които даже не са сладки. Това често можете да избегнете, като внимавате за съдържанието на съставки, завършващи на –оза (фруктоза, декстроза, сукроза…).

През 2016 година Диабетичната асоциация на Тайланд реши да привлече повече обществено внимание към това колко е опасна захарта, като създава с помощта на известен дизайнер буквално ужасно въздействащи плакати. Те показват как захарта разрушава телата ни. Кампанията е под наслов „Сладкото убива“ и определено заслужава внимание. Неслучайно избрах част от тези снимки за заглавни картинки на статията си.