Затлъстяването засяга всеки от нас. Затлъстяването е здравен проблем.

Затлъстяването засяга всеки от нас. Затлъстяването е здравен проблем.
Сподели

Автор: Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм

Председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

Тази статия е за децата и родителите, които искат да бъдат здрави и да живеят пълноценно. Тази статия е за децата и родителите, които искат да живеят здравословно, не защото е модерно. Здравословният живот е пълноценен и щастлив живот!

Аз съм лекар и съм родител. И знам какво искам за децата си. Нека тази статия ви представи затлъстяването като заболяване и здравните рискове зад него. Искам децата и родителите да бъдат информирани, за да има превенция, а не страх и неразбиране. Искам, ако имате здравен проблем, да търсите специализирана здравна помощ, а не интернет!

Затлъстяването е хронично, метаболитно заболяване, което се дължи на прекомерно натрупаване на мастна тъкан в организма, поради дисбаланс между енергийния прием и енергийния разход. Това води до повишаване на теглото във времето.

Разпространение (епидемиологични данни)

Според данни на Световната здравна асоциация (СЗО) 1 от 3 деца в училищна възраст страда от наднормено тегло или затлъстяване в Европейския регион. Над 60% от децата преди пубертета са с наднормено тегло в държавите от европейския регион. Прогнозата е тези деца да станат възрастни хора с наднормено тегло и затлъстяване. Според данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Последното национално проучване на храненето на населението показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в тази възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. Наблюдава се леко намаление в честотата на затлъстяване сред момичетата, но все още е с висока честота. В литературата е доказано, че дете със затлъстяване става възрастен индивид със затлъстяване.

Причини за развитието на заболяването

Risk ot zatlastiavane
Риск от развитие на затлъстяване в поколението спрямо теглото на родителите.

Затлъстяването се дължи на много фактори. От една дтрана това са генетичните фактори или генетичната предразположеност. Установени са над 200 гени, които могат да доведат до промени в метаболизма и натрупване на излишно тегло. Също така е установено, че при родители с нормално тегло рискът поколението им да е със затлъстяване е много нисък (около 8%). Ако един от родителите е със наднормено тегло или затлъстяване, рискът се повишава значително и е 40%. Докато с двама родители с наднормено тегло или затлъстяване, рискът е 80%.

 

Съществуват редки генетични синдроми, които са свързани със затлъстяване и увеличен апетит (хиперфагия) в детска възраст като:

  1. Синдромно (генетично): с-м на Prader-Willi, с-м на чупливата X-хромозома, с-м на Cohen, с-м на Wilson-turner и др;
  2. Вторично: лептинов дефицит, , лептин-рецепторен дефицит, дефицит на про-опиомеланокортин (POMC) и др. (2.5% от всички деца с екстремно затлъстяване).
Zaboliavania pri decata
Затлъстяването води до многобройни заболявания при децата.

Съвременните изследователи на детското затлъстяване обръщат особено внимание на перинаталните и пренаталните проблеми. Подчертава се, че профилактиката на затлъстяването, захарния диабет и болшинството от сърдечно-съдовите заболявания започва още от вътреутробното развитие на индивида. Съществуват много данни в литературата, които показват, че ако една бременна жена повиши теглото си повече от 15 кг за целия период на бременността, това води до здравни рискове за плода и бъдещото дете. Увеличава се значителни риска от развитието на захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, увеличен холестерол и др..  Всички тези заболявания са характерни за възрастния индивид. Ако едно дете е родено от пълна майка, то това дете би могло да стане пълно дете, пълен юноша и пълен възрастен с много заболявания до живот.

От друга страна върху развитието на заболяването влияят факторите на околната среда или начина на живот като хранителни навици и хранителен модел на хранене и извършването на физическа активност. Многобройни проучвания доказват негативната роля на прекомерния прием на висококалорични храни, които са богати на сол, захар и мазнини в комбинацията със заседнал начин на живот върху теглото. Националните проучвания на храненето на децата в училищна възраст демонстрираха следните негативни тенденции, представени на Таблица 1.

Таблица 1. Характеристики на хранителен прием в училищна възраст

Висок прием на мазнини
Ниска консумация на риба
Ниска консумация на пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти
Ниска консумация на плодове и зеленчуци
Нисък прием на кисело мляко, консумация предимно на високомалсени млека
Висока консумация на захарни и сладкарски изделия
Висока употреба на сол
Ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки при учениците над 14 годишна възраст
Нисък прием на витамини (фолат, витамин B1, B2)
Нисък прием на някои минерали (желязо, цинк, калций, магнезий)

Европейското проучване за превенция на детско затлъстяване EPHE, в което участваше като партнъор Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, демонстрира следните тенденции при децата между 6-9 годишна възраст.

Konsumacia na plodove
Консумация на плодове сред децата на възраст 6-9 години.

Българските деца заедно с Гръцките деца са на второ място след Португалия по консумация на плодове (Фигура 3). Интересен е фактът, че българчетата най-много прекарват време пред екран около 26 часа/ седмично в сравнение с другите изследвани държави (Фигура 4). СЗО е създала препоръки за прекарване на време пред различни екрани в детска възраст (Таблица 2).  Значението на времето прекарано пред екрана  върху здравето е голямо и са доказани негативните ефекти от прекомерното гледане на всякакъв вид екран (компютър, телефон, таблет или друго) върху психическото и здравно развитие на децата.

Vreme pred ekran
Време (часове/седмично) пред екран сред децата на възраст 6-9 години.

Препоръки на СЗО за време (часове/дневно) пред екран

Възраст Час/ дневно
Деца под 3 години 0 часове (без екран)
Деца от 3 до 6 години 1 час/ дневно
Деца от 6 до 18 години 2 часа/ дневно

 

Наднорменото тегло и затлъстяването представляват сериозен проблем за здравето на българските деца. Все повече българчета се хранят нездравословно и водят заседнал начин на живот. Една от основните причини е лошият хранителен модел на родителите, както и нежеланието за спорт и движение.

Родители, събудете се! Децата са вашето огледало! Купувайте плодове, зеленчуци, риба, месо, яйца, кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, зърнени храни и варива! Гответе заедно и се забавлявайте. Не гледайте телевизия, когато се храните! Говорете! Движете се повече, изкачвайте стълбите и нашите планини!

Така заедно ще бъдем здрави!