Храната и здравето на детските зъби

Храната и здравето на детските зъби
Сподели

Храната и здравето на детските зъби

Автор: д-р Цветелина Дучева

 

Като майка на близнаци и детски стоматолог, ежедневно се сблъсквам с грешни стериотипи и градски легенди в храненето на подрастващите и здравето на детските зъби. Грешки в диетата и избора на храни.  Грешки в комбинирането на отделните храни и напитки. Липса на адекватна хранителна и орална профилактика. Всичко това води до разрушаване и преждевременна загуба на млечни зъби.

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ХРАНОСМИЛАНЕ И ЗЪБИ

Устната кухина е началото на храносмилателната система. Зъбите, са онези органи в нея, които осигуряват отхапването и първичната механична обработка на храната. От устата храната попада в стомаха и там се подлага на вторична обработка и извличане на всички жизнено важни микроелементи за растежа и изхранването на организма. Затова качеството и количеството на поеманата храна са в пряка зависимост със здравето на детските зъби. Поради по-слабата си минерализация и устойчивост на кариозни агенти детските зъби се поразяват по-лесно и страдат в пъти повече от постоянните.  

КАК КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА ВОДИ ДО УВРЕЖДАНЕ НА МЛЕЧНИТЕ ЗЪБИ И ПОЯВА НА КАРИЕС

 • Продължителен прием на адаптирано мляко, сок или подсладена вода през нощта: В много семейства, дори след като детето е на общ хранителен режим бутилката със сока, подсладения чай или адаптирано млако е средство за успокоение през нощта или ритуал преди сън.  Това може да е поради липса на информираност или за по-лесно заспиване
 • Ранно въвеждане на захар в детското меню: Децата не познават основните вкусове. Тяхното възприемане и/или пристрастяване зависи от родителите и техните хранителни навици. Лошото при приема на сладки храни и напитки е, че детето не усеща сладостта на плодове, те му се струват блудкави и безвкусни, затова ги избягва.
 • Липса на стриктен хранителен режим или хранене между храненията: Яденето на солети, снаксове, бисквити и други храни без особена хранителна стойност,  водят до трайно понижаване  на pH в устата. Тези храни лесно полепват по зъбните повърхности, трудно се отстраняват и са причина за кариес.
 • Предлагане на силно пюрирани храни след пробива на детските дъвкателни зъби: Това води до запазване на т.нар инфантилно гълтане. Много често децата, които консумират  „пухкави теста“ избягват твърдите зеленчуци и плодове, защото им е трудно да ги дъвчат, вместо само да ги преглъщат.
 • Консумиране на газирани напитки и натурални сокове от кутийка: 
  Този тип напитки са “киселинен дъжд“ за детските зъби. Емайлът на млечните зъби е в пъти по-слабо минерализиран от емайла на постоянните зъби. Консумирането им буквало „разтваря“ детските зъби. Първоначално се появяват снежно бели петна по повърхоността, последвани от жълти и накрая започва ронене и разрушаване на зъбите, чувствителност от топло и студено и болка.

СЪВЕТИ ЗА ПО-ЗДРАВИ ДЕТСКИ ЗЪБИ

 • Стимулирайте дъвченето на своите деца. Давайте им да ядат твърди и изискващи усилие при сдъвкване храни (когато имат вече достатъчно зъби разбира се) – моркови, дюли, домашни сухари, твърди сирена, така стимулирате слюноотделянето, а слюнката е естествената защитна бариера на емайла.
 • Нека да пият вода, чай без подслаждане. Дори и без естествени подсладители. Нека децата разчитат на чистите вкусове.
 • Насърчавайте ги да се хранят самостоятелно. Така се развива фината моторика на пръстите, устните и езика.
 • Нека да отхапват, защото така се развиват правилно челюстите

АКО ДЕТЕТО ВИ Е ЗЛОЯДО

Не се опитвайте да го храните с нещо „меко и бързо“ на всяка цена. За всеки навик, включително и за навика да се храним правилното, се изискват усилия. Не изпадайте и в крайности. Понякога  може да има и леко нарушаване на правилата, а понякога това нарушаване може да бъде урок за малките хора. 

За пример, ще дам желанието на моите близначки да хапнат един захарен „розов, толкова прекрасен“ памук в парка през лятото. Купуването и яденето му бе съпроводено с уговорката, че трябва да го изядат до край. До петата хапка захарният памук беше „божествено вкусен“. На седмата –  беше ужасно сладък, на петнадесетата стана „гаден“, а на двайдесетата хапка ревяха, че не искат това „горчиво от сладост нещо“,  което  ще им развали зъбите. И така захарният памук отиде в кофата.

Изводът за мен е, че не само ние учим децата си.  Блгодарение на тях самите ние ставаме креативни в методите за възпитание.

 

Д-р Цветелина Дучева

За автора:  Д-р Цветелина Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет  в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и детска дентална медицина. Има множество специализации по микроскопска микроинвазивна ендодонтия и лечение на деца под обща анестезия. Лектор е в училище за бременни и бъдещи родители, както и в различни форуми за детско здраве. Води курсове и обучения по детска стоматология в България и чужбина. Автор е на статии, свързани с кариеса на ранното детство и лечението на деца под медицински сън.     

 

Може да прочетете още за Въглехидратните храни – кои да избираме в храненето на децата