Доволни ли са родителите от храненето в образователните институции – проучване на агенция Маркет Линкс

Доволни ли са родителите от храненето в образователните институции – проучване на агенция Маркет Линкс
Сподели

статистика

Национално представително проучване

В подкрепа на националната кампания „Ден на революцията в храненето“, организирана от фондация „За храната“, агенция Маркет Линкс проведе за втора година национално представително проучване по метода пряко лично интервю. В проучването  взеха участие 1,000 респондента на възраст над 18 г., които коментираха присъствието в менюто на децата до 14 години на пресни плодове и зеленчуци, на тесто и захар.

Изводите от проучването са напълно очаквани и потвърждават наличието на проблема, за който алармира фондация “За храната”: децата в България консумират повече от необходимото тесто и захар и по-малко от препоръчителното количество плодове и зеленчуци.

 

Резултати от проучването

Ето и някои други по-съществени изводи от проучването:

• Около 10% твърдят, че децата им консумират плодове и зеленчуци само 1-2 пъти седмично, понякога и по-рядко
• 40% споделят, че децата им хапват тестени изделия повече от веднъж на ден, а повече от 30% признават, че детето им консумира храни и напитки, съдържащи добавена захар (сокове, газирани напитки, шоколад) няколко пъти дневно

В положителна посока са изводите, че културата на детското хранене в България се променя и повлиява позитивно от съвременните тенденции за здравословен начин на живот. В 3/4 от интервюираните семейства децата ядат плодове и зеленчуци всеки ден. Около 42% от респондентите са по-скоро удовлетворени от храненето, което се предлага в детските градини и училищата.

Независимо от горната удовлетвореност, 75.7% от запитаните считат, че има нужда от нормативни промени по отношение на храненето на децата в българската учебна система, а близо 86% желаят тези промени да бъдат свързани с ограничаване на тестените и подсладени изделия в менюто на децата в училищата и детските градини.

Точно такива са и промените, които фондация “За храната” предлага в писмо, изпратено до редица отговорни институции, сред които Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Кметове на общини, Районни здравни инспекции и до Омбудсмана на Република България, госпожа Мая Манолова. Повече за писмото вижте тук.