Пет причини да се подкрепи новият рецептурник за детските градини

Пет причини да се подкрепи новият рецептурник за детските градини
Сподели

together for healthy living

Здравето в цифри

За това колко е важно с какво се хранят децата още от най-ранна детска възраст е изписано достатъчно. За това колко е важно още от малки да се приучават на балансирано и разнообразно хранене – също. За това, че всеки проблем, свързан с храненето като дете, си остава най-често проблем за цял живот – също. Защо обаче проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло в световен мащаб драстично се разраства, а България не прави изключение?

Да поговорим с малко цифри:
• През 2016 г. над 1,9 милиарда възрастни на възраст над 18 години са с наднормено тегло. От тях над 650 милиона са били със затлъстяване.
• През 2016 г. около 41 милиона деца на възраст над 5 години са с наднормено тегло или със затлъстяване.
• Като цяло около 13% от пълнолетното население в света (11% от мъжете и 15% от жените) са били затлъстели през 2016 г.
• В световен мащаб затлъстяването почти се е утроило между 1975 г. и 2016 г.

Tези цифри би трябвало да накарат всеки родител да се замисли как може да спре или най-малкото да направи всичко възможно неговото дете да не е част от тази статистика? Първото, за което си даваме сметка е, че от две до шест години децата се хранят 4 пъти дневно 5 дни в седмицата в детската градина. Останалата част е вкъщи. Това означава, че храненето в детската градина играе основна роля при изграждането на здравословни навици в храненето.

Нов рецептурник през 2018

Храненето в детските градини се базира на изготвените от НЦОЗА сборници с рецепти за деца в различните възрастови групи. Предстои преиздаването на този за деца от 3 до 7 години, който предизвика бурни дискусии сред обществото и медиите. Истината е, че освен авторите на този сборник -експерти от НЦОЗА, никой друг не го е виждал и не знае какво точно съдържа той. Всички дискусии са породени от гръмки медийни заглавия и интерпретации в обществото, които се позовават на предположения и фрази извадени от контекст. Ето защо конкретен анализ в момента не е възможен. Важно е да отбележим, че фондация „За храната“ не е нито автор на сборниците, нито съдържанието му се съгласува с нас! По тази причина Фондацията не носи отговорност относно съдържанието в сборника с рецепти и всякакви критики, коментари и други изказвания относно него би следвало да бъдат насочени към отговорните институции.

 

Позицията на фондация „За храната“

По информация от медийното пространство следствие на интервюта с проф. Дулева ние обръщаме внимание на следните факти:

1. Предишният рецептурник е издаден 2004 година.
Повече от логично е да се съгласим, че за 14 години доста тенденции в храненето са се изменили: навлезли са нови продукти на българския пазар като част от ЕС, а други са останали в миналото; консумират се плодове и зеленчуци, до които преди не е имало достъп.
2. Преди 14 години България не беше член на ЕС.
След присъединяването ни към съюза има нормативни промени, които България като членка трябва да изпълни. Логично е, те да се въведат и прилагат, ако искаме храната на нашите деца да отговаря на Европейските стандарти и препоръки на различни междуправителствени споразумения, подкрепени от научни изследвания, професионалисти в различни области и т.н.
3. Премахване от рецептурника на пържени храни, храни с високо съдържание на сол и захар и намаляването на количеството на въглехидратните храни според нововъведените енергийни норми за населението.
Проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло при децата се дължи на няколко основни фактора според СЗО: увеличен прием на храни с висока енергийна стойност, с високо съдържание на мазнини и слаба физическа активност. Проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях заболявания, са до голяма степен предотвратими.
4. От различни фирми-доставчици зависи приготвянето на ястията по препоръчваните в рецептурника рецепти. Тези доставчици най-често са представители на хранителната индустрия. Възможно е те да защитават търговски и икономически интереси, които да не съвпадат с общата кауза, а именно: здравето на децата.
5. Предлагането на рецепти, съдържащи повече плодове и зеленчуци, максимално балансирани и разнообразни храни и локални продукти са тенденции в храненето в цял свят.

Според проф. Дулева в новия рецептурник за детските градини се набляга на типични национални ястия с произведени и характерни за нашия регион плодове и зеленчуци, с каквито нашата земя е пребогата. За разнообразие се предлагат и по-екзотични храни, които обаче отдавна са навлезнали в трапезата на европееца и предлагането им цели да запознае децата с различни вкусове и текстури, да обогати познанията им за храната и да даде възможност и на деца със специфични диетични нужди (например безглутеново хранене) да се хранят пълноценно и вкусно.

Сборникът с рецепти най-вероятно ще има още „трески за дялане“ но е и възможност да се върви напред. Препоръчаните храни трябва да се приготвят от обучен персонал, а доставчиците на продукти да са отговорни и да спазват законовите изисквания. Когато всеки по веригата влага най-доброто от себе си и не забравя, че е отговорен за храната, а с това и за здравето на нашите деца, тогава ще обърнем тендециите и ще бъдем добър пример на всички деца.