16 октомври – световен ден на храната

16 октомври – световен ден на храната
Сподели

Утре, 16 октомври, е Световният ден на храната. За нас, основателите и доброволците на фондация „За храната” е от изключително значение да го отбележим подобаващо като не само го споменем, ами ви предложим материали, идеи и акции, с които отново да наблегнем върху темата за здравословното хранене и здравословния начин на живот.

16 октомври - световен ден на храната

Какво представлява Световния ден на храната?

През 1945 година се създава „Организацията по прехрана и земеделие” към ООН, обединяваща 130 страни, която си поставя за цел да премахне в световен мащаб проблема с глада и нищетата, и да създаде свят, в който всеки ще има възможност да живее здравословно. Организацията и всички нейни членове се съгласяват да „Ликвидират глада” до 2030 година.

Нулев глад”. Дали това обаче е възможно?

Според „Организацията по прехрана и земеделие” към ООН това би могло да се постигне, само ако всички страни-членки удвоят своите усилия и работят активно над този проблем. След известен период на спад на нивото на гладуващите и хората с проблеми, свързани с храненето, днес, по последни изследвания на ООН от 2018 година, статистиката говори следното:

 • над 821 млн. души страдат от хронично недохранване
 • като 1.9 млрд. са с наднормено тегло, а това е ¼ от населението на планетата
 • 672 млн. от тях са със затлъстяване

Звучи стряскащо, нали? За да се решат тези проблеми, страните-членки на ООН трябва да се борят активно с първопричинителите на глада и непълноценното хранене, за да осигурят балансиран, пълноценен и здравословен рацион на своите жители. За целта отделните правителства трябва да обърнат особено внимание на промени в областта на своите законодателства и регулационни системи. Да работят активно в областта на селското стопанство, да насърчават инвестиции, които ще подобрят настоящето състояние, както и да развиват и доразвиват национални стратегии в областта на недохранването, затлъстяването и наднорменото тегло, с които да се поддържа синергия между храненето и безопастността на хранителните продукти. Да изграждат социална защита, устойчиво земеделие, чиста околната среда, да работят по проблема с изменението на климата, който води до проблеми в селкото стопанство и биоразнообразието. Да развиват и променят националното си здравеопазване и образованието на населението в областта на храненето и хранителните му навици.

Все пак правителствата, отделните държави не могат да постигнат много, ако не работят активно и не насърчават добрите практики, свързани със здравословния начин на живот. Ако не подпомагат граждански инициативи и не стимулират желание у всеки свой гражданин да води балансиран и здравословен начи на живот. От своя страна всеки от нас може да си постави за цел да промени някои свои навици, свързани с храната, храненето и околната си среда.

Какво може да направи всеки един от нас?

 1. Да не изхвърляме храна

Една четвърт от изхвърляната всеки ден по различни причини храна е достатъчна да изхранва всички гладуващи. Всеки от нас може да не е част от глобалната катастрофа, ако не забравя този факт. Купувайте и консумирайте толкова, колкото ви е необходимо. Не се притеснявайте да купувате от т.нар. „зеленчуци и плодове с нетърговски вид”, кажете „не” на найлонови торбички и пластмасата във всичките й разновидности. Не изхвърляйте храна!

 1. Да внимаваме какво пише върху етикетите

Годен до” означава, че даденият продукт вече не е добър за консумация. „Да се консумира до” означава, че продуктът все още може да е годен за консумация. Проверявайте преди да изхвърляте! Следете срока, отбелязан на продуктите.

 1. Да се храним правилно

За производството на месо отиват много повече природни ресурси и особено вода, отколкото за отглеждането на всякакъв тип растения. Пострайте се поне веднъж седмично да изключите месото от своето меню, като ядете само зърнени и бобови храни.

 1. Да се храним здравословно

Пазарувайте здравословна храна. Обръщайте внимание на съдържанието на ингредиентите на даден продукт. Заменете вредната храна с пресни зеленчуци и плодове, ядки и пълнозърнест хляб. Максимално изключете от режима си продукти с добавена захар.

 1. Икономия на водата

Засушаването се превръща вече проблем дори и в страни, в които доскоро е имало изобилие на водни ресурси. Затова отстранявайте повреди във водоснабдяването си, взимайте душ, вместо вана, не забравйте да спирате водата, дори когато си миете зъбите.

Пестете водата

 1. Да подпогнем популацията на рибата

Някои видове риба са на изчезване, заради свръхулов. Като треската или риба тон. Постарайте се да консумирате риба, която е уловена или отглеждана в естествена среда, сертифицирана и маркирана като екопродукт. Винаги в магазина или ресторанта се интересувайте какъв е произхода на предлаганата риба.

 1. Да не замърсяваме почвата и водата

Станете осъзнати потребители. Избирайте препарати за почистване, бои или други продукти за бита, които не съдържат силни химикали или въобще не съдържат такива. По възможност ги заменете въобще с естествени средства. Ако продуктът е прекалено евтин, той почти със сигурност е вреден не само за планетата, но и за вас, и членовете на вашето семейство. Купувайте толкова, колкото наистина ви е необходимо. 

Локална храна

 1. Да купуваме локално произведена храна

Пазарувайте по възможност от местни производители. Защо? Първо, поддържате местното производство и локалната икономика, второ, той със сигурност ще е по-пресен. Разстоянието между производителя и вас е възможно най-краткото. По-малко изхвърлени хранителни отпадъци, по-малко замърсяване – всички печелят! 

 1. Да изхвъляме разделно своите отпадъци

Изхвърляйте разделно своите отпадъци: стъкло, храна, пластмаса, алуминий, хартия. Не забравяйте, че такива отпадъци като батерии, мобилни телефони причиняват огромна вреда на околната среда, особено ако попаднат във водната система. Изхвърляните ежегодно пластмасови изделия водят до унищожаване на морската среда на обитаване, измират хиляди видове морси обитатели.

И най-важното не забравяйте да обичате себе си и вашата обкръжаваща среда – била тя любими хора или природа! Здравословното хранене, добрата консуматорска култура, чистата природа са уважение и любов към себе си! Пазете се, хранете се здравословно и балансирано, живейте в синхрон с природата и това ще ви донесе само и единствено удовлетворение.