6 лъжливи твърдения, които е опасно да оставим без коментар

6 лъжливи твърдения, които е опасно да оставим без коментар
Сподели

6 лъжливи твърдения, които е опасно да оставим без коментар

Вместо увод

Няколко дни събираме сили да напишем този пост и ако сме твърде емоционални моля да ни извините.  За пореден път една хубава идея, която има възможност да се осъществи, се опорочава. Всички ние, които работим ДОБРОВОЛНО за фондация “За храната” вярваме, че ИСТИНАТА И ДОБРОТО СА ПО-СИЛНИ.

Вярваме, че всички ние, които сме ОСТАНАЛИ в България и отглеждаме децата си въпреки трудностите, можем да подобрим средата, в която растат. Да ги възпитаме на грижа за себе си и околните, да им дадем знания за природата, храната, здравето, позитивните човешки взаимоотношения и отговорността един към друг.  

Вярваме, че БЪЛГАРСКИТЕ деца имат право да бъдат здрави, да получават най-добрата и пълноценна храна, най-доброто образование, най-добрите площадки за игра, най-чистите планини и реки, защото БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ЗАСЛУЖАВАТ! ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА МАЛКО! ЗАЩОТО    БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА НЕ СА ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ ШВЕЙЦАРСКИТЕ.

 

Случката

На 26 януари интернет сайт публикува материал със заглавие “ Лоши диети, налагани върху деца от участници в “Reach for Change Bulgaria – Промяната” (не слагаме линк, за да не подпомагаме този сайт с допълнителен трафик). С този материал се представя информация, с която се цели уронване на престижа на фондация “За храната” и нейния екип, както и промяна в онлайн гласуването за финалисти на конкурса за социални предприемачи – Промяната.

Тук ви представяме фактите такива каквито са, за да може всеки, който чете и може да анализира информация да направи своето заключение за достоверността на цитирания материал.

Накърняване имиджа на "За храната"Твърдение 1

Фондация “За храната” налага диети

Факт 1

Фондация “За храната” е неправителствена организация в обществена полза, основана на 1 юни 2017 г. Нейната мисия е здравословното хранене на децата. Фондацията обединява различни експерти – лекари, зъболекари, диетолози, учители, кулинарни експерти, юристи, маркетинг и комуникационни експерти и други. Тези хора са родители и подпомагат дейността на фондацията доброволно. Фондация “За храната” следва националните препоръки за здравословно хранене в Република България, които са залегнали и в Етичния кодекс на фондацията. Също така експертът на фондацията доц. Теодора – Ханджиева Дърленска в специално подготвено видео казва “При децата в никакъв случай не трябва да се прави диета”.

Твърдение 2

“…. дамите зад тази кампания всъщност нямат никаква ясна представа какво означава “здравословна” или “качествена” храна и хранене. Това е видно от менюто, което демонстрират и което съм критикувал още преди месеци. Те не се стремят да дадат истински здравословна храна, а по-скоро налагат личните си възгледи за храненето, които смятат по-скоро за полезни, правилни, а всичко против тяхното мнение е грешно и опасно”.

Факт 2

Към фондация “За храната” функционира експертен Консултативен съвет, в който членуват утвърдени специалисти по храненеФондация “За храната” се придържа към регламентираните в наредбите на Министерство на здравеопазването (МЗ) изисквания  за здравословно хранене на децата в различна възраст, което включва всички хранителни групи: растителни и животински. Екипът на фондацията е в постоянен диалог и сътрудничество с българските институции, отговорни за храненето на децата и качеството на храните.  Във фондацията работят доброволно много хора, всеки със своите индивидуални предпочитания и нужди по отношение на храненето, но всички ние се придържаме към националните физиологични норми за хранене, националните препоръки за здравословно хранене и изискванията за здравословно организирано хранене на децата в наредбите на МЗ.

Твърдение 3

Накърняване на имиджа на "За храната"“…дори по време на заснемането на рекламния клип за “Nova”. Ако се загледате внимателно, ще видите, че в менюто присъстват основно сурови зеленчуци и плодове. Месото и месните продукти сякаш липсват? Дори истинското мляко се заменя с толкова мразените от всички растителни имитации. Нима това е качество?”

Факт 3

Целта на инициативата “Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар” е да се стимулира консумацията на плодове и зеленчуци за сметка на многото захарни и сладкарски изделия, тестени продукти от бяло рафинирано брашно и т.нар. “Junk food” (боклучава храна), които консумират децата. Всеки родител знае, че е много по-трудно да стимулираш едно дете да яде редовно плодове и зеленчуци, отколкото чипс, бисквити или шоколад. По време на заснемането на клипа на Нова ТВ изискването беше да има бързи и лесни за приготвяне от деца рецепти, без специални кухненски пособия, да бъде цветно и полезно. Рецептите, които децата приготвят, са с плодове, зеленчуци, извара и кисело мляко. Месо липсва, защото за неговото приготвяне са необходими специални хигиенни условия съгласно изискванията на БАБХ, които не могат да бъдат спазени в студиото. Също така, транжирането и необходимата термична обработка на месото не са подходящи и безопасни занимания за такива малки деца. Не считаме, че месните продукти (преработени меса, колбаси, пушени меса и др.) трябва да бъдат промотирани. В наредбите на МЗ  те се изключват от храненето на малките деца, а при по-големите деца силно се ограничават и не се позволява предлагането им като основни ястия.

Твърдение 4

“…От следните менюта на организацията се вижда, че тя се стреми да ограничи използването на повече животински продукти”

Факт 4

Цитираните две рецепти за меню в училищна кутия са избирателно копирани от сайта на фондацията. Тук  може да намерите рецепти с разнообразни продукти от всички хранителни групи. Още веднъж повтаряме, че фондацията не изключва нито една хранителна група и това е видно от Етичния кодекс.

Твърдение 5

“Проблемът има и друг аспект. Към момента неквалифицирани лица (като въпросните дами, които са експерти по маркетинг и енергийни иновации) нямат право да поемат ролята на диетолози и да определят с какво трябва да се хранят множество деца.”

Факт 5

Екатерина Йосифова и Наталия Александрова са основатели на фондация “За храната”. Те застават с лицата си и целият си експертен опит като мениджъри и РОДИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИ ДЕЦА. Те НЕ изготвят и НЕ налагат каквито и да било диети. Екатерина и Наталия управляват фондацията така както изпълнителният директор на една телекомуникационна компания, например, не е човекът, който технически свързва рутерите или кабелите. Всички експертни съвети относно храненето се дават от експертите, част от Консултативният съвет на фондация “За храната”: проф. Стефка Петрова, доц. Теодора Ханджиева – Дърленска, д-р Райна Стоянова, д-р Мирослава Досева и др. Те са едни от най-добрите лекари и диетолози в България, които допринасят със своята експертиза за работата на фондацията. Въпросът със здравословното хранене на децата в България е много комплексен и зависи от много групи – родители, учители, държавна администрация, лекари и т.н. Затова и фондацията обединява всички тях.

Твърдение 6

“Много показателен пример е този на Маги Пашова, която бе глобена от столична РЗИ, защото се намесва в медицински проблеми без нужната квалификация”.

Факт 6

Маги Пашова е третият учредител на фондация “За храната” и това никога няма да се промени. Цялата истина за цитраната глоба е тук

Семейство За храната

Вместо заключение

Всички ние, които доведохме фондация “За храната” до тук сме родители, независимо кой къде и какво работи. Всички ние се намерихме в социалните мрежи и вече почти две години сме виртуален екип. Всички ние сме много различни, но ни обединява истинското желание нашите деца и техните приятелчета да бъдат здрави. Да отгледаме едно здраво бъдещо поколение на България, въпреки тъжната статистика за високия процент на имиграция и ниския процент раждаемост. Всеки, който има деца знае, че децата нямат нужда да бъдат убеждавани да ядат кюфтета и кренвирши, но много по-трудно е да ги научиш да ядат плодове и зеленчуци.

Сигурни сме, че всеки който прочете този материал и има деца ще намери истината за себе си.