Училище за здраве 2019 – обучение за принципите на здравословния начин на живот

Училище за здраве 2019 – обучение за принципите на здравословния начин на живот
Сподели

Училище за здраве за родители, учители и деца

Автор: доц. д-р Теодора Ханджиева – Дърленска

Според доклад на Световната здравна организация от април 2019 година в България при децата (6-9 годишна възраст) 4% страдат от тежко затлъстяване, 8.6% от затлъстяване и 15.4% от наднормено тегло. На първите места по детска затлсътяване в тази възрастова група са държавите от Южна Европа (Гърция, Испания, Италия, Португалия и Малта)

Фигура 1. Разпостранение на затлъстяването сред децата от 6 до 9 годипна възраст в Европейския регион

наднормено тегло в ЕС

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Негативни тенденции в храненето на децата в България

Проучването очертава следните негативни тенденции в храненето на децата в България:

  • увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки);
  • висока консумация на мазнини, висока консумация на готварска сол;
  • ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст;
  • ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Училище за здраве от 1 до 6 септември в к.к Албена

Във връзка с тези тенденции за поредна година през септември в Албена ще се проведе седмото издание на „Училище за здраве” – за деца, родители и учители. Събитието се организира от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и фондация „За храната“.  Наред с водещи специалисти от медицинските университети в София и Варна в лекционния курс за родителите и учителите ще участват и учени от Франция.

summer school За 6 дни родители с децата си и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници в  „Училище за здраве – за деца, родители и учители” ще бъдат извършени най-модерни aнтропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози, съобразено с националните препоръки за здравословно хранене за съответните възрастови групи. Денят им започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.  За децата ще бъдат организирани кулинарни работилнички с фокус върху принципите на здравословното хранене, хранителните навици, хранителната пирамида и др., както и дискусии за ползите от пълноценния сън и нормите на прекарване на минути/ часове пред екран, които за тази възраст са 2 ч. на ден.

Участвайте активно в нашата инициатива, за да се храним, движим и спим здравословно като част от пълноценния начин на живот, а не защото е модерно

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК